Resepi yang aku perkenalkan ni memang lain dari yang lain...idea cara makan ayam rangka disalut sayur salad dicecah sambal air asam..pewh terangkat beb...resepi ni housemate aku yang mulakan dulu..dia ni junior aku la...orang sungai di bahagian Sandakan Sabah..mereka kalau masak simple2 jek ..tak menggunakan santan dalam masakan...ikan direbus...sayur dibuat sup...
Sebenarnya ,sebelum ni..aku memang tak berapa suka la rangka ayam ni..dan pernah tertanya-tanya dalam hati kenapa la tergamak pak cik ni jual rangka ayam bukanyer ada daging yang ada tulang jek...rugi jek beli..baik aku beli ayam percik lagi berbaloi banyak daging..tapi tetap ada orang beli
Pastu kami serumah hairan la kan...apa la si Salmah ni suka makan ayam rangka ...dia cubit sedikit daging ayam tu pastu disalut dengan salad pastu cecah ngan sambal cili padi air asam...aku pon test la kan..pehw memang sedap la terangkat makan bersama nasi putih...
Sejak bermula la makanan wajib yang perlu dibeli ketika di pasar malam tanjung malim iaitu rangka ayam...tapi ia akan sedap bila beli 1 ekor ayam rangka pastu makan rebut-rebut baru sedap..kalau korang ni nafsu biawak beli sorang sekor memang confem tak habis..sebab kami pernah beli soraang sekor bajet nak lahap sorang-sorang...akhirnya tak habis..kan membazir namanyer tue..
Bila dah duk jauh-jauh macam-macam makanan pelik aku makan...
jom aku bagi cara –cara membuat ayam rangka rumah 7a...
1. Sekor ayam rangka beli kat pasar malam rm 2.50..0r 3.50
2. Sayur salad yang bulat tue..
3. 6 biji cili padi
4. 3 biji bawang kecil
5. Belacan dibakar..(secukup rasa)
6. Sejemput asam jawa
7. Garam secukup rasa
8. Limau ( ikut suka korang kalau tak suka masam 1 biji dah cukup..
A)Cara-cara membuatnya sambal air asam
1 ( no 3-5tumbuk)
2. pastu gaulkan air asam +yg dah ditumbuk+ perahkan limau+letak sikit garam
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment